بازر یک قطعه کوچک الکترونیکی است که انرژی الکتریکی را به صدا تبدیل می کند
صفحه نخست » الکترونیک » بیزر-پیزو
بازر(Buzzer) :
بازر یک قطعه کوچک الکترونیکی است که انرژی الکتریکی را به صدا تبدیل می کند .
فرق اساسی که بین بلندگو و بازر هست این است که، بلندگو صداهای گوناگون را که توسط دستگاه های صوتی و تصویری مختلف تولید می شود را پخش می کند و تغییری در صداها ایجاد نمی کند ولی بازر به منظور تولید یک صدای ثابت تعریف شده استفاده می گردد مثل بازری که روی مادر برد کامپیوتر شاید دیده باشید یا صدای آنرا شنیده باشید که موقع بوت شدن سیستم صدایی بیب مانند شنیده می شود، بازر با ولتاژ DC کار می کند که این ولتاژ بستگی به نوع بازر بین 1 الی 30 ولت می تواند باشد. بنابراین بازر خودش تولید کننده صدا است.
بازرها دارای یک مدار الکترونیکی هستند که ولتاژ DC وارد شده را با فرکانسی مشخص به AC تبدیل کرده و به صفحه پیزو و سرامیک اعمال می شود که این صفحه به ارتعاش درآمده و صدا شنیده می شود.
Piezo Elements قطعات پیزو (اثر فشاربرقی):
یکی از ویژگیهای غیرمعمولی که برخی سرامیکها از خود بروز میدهند، پدیدهٔ پیزوالکتریک یا اثر فشاربرقی است. با اعمال نیروی خارجی، دوقطبیهای این سرامیکها تحریک میشوند و میدان الکتریکی ایجاد میشود. وارون کردن اثر نیرو (مثلاً از کششی به فشاری) جهت میدان را معکوس میکند.
از مواد پیزوالکتریک در مبدلها و وسایلی که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکنند یا برعکس استفاده میشود. کاربردهای نامآشنایی از جمله پیکاپ گرامافون، میکروفونها، مولدهای ماوراء صوت و حسگرهای سونار از خاصیت پیزوالکتریک استفاده میکنند. در پیکاپ گرامافون همچنان که قلم شیارهای رکورد را میپیماید یک اختلاف فشار به مادهٔ پیزوالکتریک موجود در پیکاپ وارد میشود که نهایتاً به سیگنال الکتریکی تبدیل میشود. این سیگنال قبل از ورود به بلندگو تقویت میشود.
اثر پیزوالکتریک توانایی برخی مواد میباشد برای تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی و تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی. موادی که این پدیده را از خود بروز میدهند مواد پیزوالکتریک نامیده میشوند. اثر پیزوالکتریک در انواع بسیاری از مواد از جمله تک بلورها، سرامیکها، بسپارها و مواد مرکب دیده میشود. تولید اختلاف پتانسیل الکتریکی در برخی بلورهای نارسانا مثل کوارتز تحت کشش یا فشار معکوس هماند و هر چه میزان فشار یا کشش بیشتر باشد، اختلاف پتانسیل تولید شده بیشتر است. اثر پیزوالکتریک معکوس به معنی تغییر شکل آنها بر اثر اعمال اختلاف پتانسیل الکتریکی است. اگر دو وجه روبرویی در هر یک از این بلورها را به اختلاف پتانسیل متناوب الکتریکی وصل کنیم، تغییر شکل متناوبی در آن رخ میدهد و به ارتعاش در میآید.
پیزوالکتریک بار الکتریکیای است که در مواد جامد مشخصی به علت فشار مکانیکی انباشته میشود (به ویژه در کریستالها، بعضی سرامیکها و مواد آلی مانند استخوان، DNA و پروتئینهای مختلف). واژه پیزوالکتریک یعنی الکتریسیتهٔ ناشی از فشار که از لغت یونانی به معنای فشردن گرفته شده و الکتریک نماد عنبر است (یک منبع قدیمی جریان الکتریکی).